GHANEM

 

leeftijd: 65

Land/stad van herkomst: Damascus, Syrië

burgerlijke staat: getrouwd

kinderen: 5

beroep: Timmerman

Hobby's: Timmeren

reden voor verblijf op lesbos: Onderweg naar Duitsland, waar een van  mijn zonen nu woont.

Mijn stemming (1-10): 8

Why? ..

mijn advies voor de wereld: Ik wil iedereen bedanken die ons hier op het eiland heeft geholpen.

 

TILMANN

 

leeftijd: 50

Land/stad van herkomst: Stuttgart, duitsland

burgerlijke staat: getrouwd

kinderen: 3

beroep: Financieel adviseur

Hobby's:tennis en vakantie

reden voor verblijf op lesbos: vakantie, mijn vrouw komt oorspronkelijk uit griekenland.

Mijn stemming (1-10): 10

Why? Ik voelde een hele fijne sfeer tijdens het gesprek.

mijn advies voor de wereld: help vluchtelingen overal ter wereld.

 
 

DE ONTMOETING

Op een bankje in een parkje op Lesbos ontmoette de Duitse financieel consultant Tilmann de Syrische Ghanem. Op de vraag waar hij precies vandaan kwam wees hij naar de zee en verder. 'Tien dagen geleden woonde ik nog in Damascus.'

'Wat deed je in Damascus?' vroeg Tilmann. 'Oh,' zei Ghanem, 'I was a King!' Er volgde een korte stilte, zowel vanachter de camera's als van Tilmann. 'Een koning..?' herhaalde Tilmann voorzichtig. 'Ja,' zei Ghanem, 'een koning! Ik had mijn eigen timmer-werkplaats en mijn hele familie om me heen, mijn kleinkinderen, ik had alles!'

Helaas maakten de oorlogsjaren langzaam een einde aan zijn koningsleven. Er was geen werk meer, alles werd heel duur, en er werden huizen van de familie verwoest. In plaats van rustiger aan doen moest hij op zijn 65ste voor de eerste keer in zijn leven zijn geliefde Syrië verlaten.

Samen met zijn zoon en een paar kleinkinderen stapte hij op de rubberboot naar Griekenland, op weg naar een zoon die al in Duitsland woonde. Hij liet zijn vrouw en een deel van zijn kinderen en kleinkinderen achter.  

'We hadden nooit gedacht dat dit ons als Syriërs zou overkomen,' zei hij, 'dat we door een oorlog uit elkaar zouden moeten.'  

'Wat mis je het meest?' vroeg Tilmann. Ghanem antwoordde: 'In onze Arabische cultuur zijn sociale contacten heel belangrijk en we willen dat behouden. Ik mis mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel erg. Ik hoop dat Allah ons kan helpen om weer bij elkaar te komen, want het leven op deze manier doet heel veel pijn.' Hij wees naar zijn hart en keek omlaag. 

Gelukkig maakte de familie van Ghanem een snelle reis. Twee weken na dit gesprek mailde zijn kleindochter ons dat ze veilig in het zuiden van Duitsland waren aangekomen. Hier startten ze een procedure voor een verblijfsvergunning. Ghanem mist zijn timmer-werkplaats enorm en het stilzitten valt deze vakman zwaar.

Begin December krijgen we opeens het bericht dat zijn vrouw ook in Duitsland is aangekomen en het paar weer is herenigd. Omdat men er achter kwam dat gezinshereniging veel te lang zou duren, heeft ze dezelfde weg afgelegd als hij.